Fredagen den 10 december åkte jag ner till Växjö för att vara med på Basblockutbildningen del 1 och del 2 som pågick under lördagen och söndagen. Basblocket är det första steget i en mängd utbildningar och inriktningar som hålls av Svenska Danssportförbundet. Basblocket är den grundläggande övergripande utbildningen som man måste gå för att få behörighet i att fortsätta någon av de andra utbildningarna inom danssportförbundet, t.ex. Kursledarkurs, Parträningskurser etc.{mosimage}

Klockan 09:00 på lördagen samlades vi på Hotell Teaterparken i centrala Växjö och åt en gemensam frukost. Jag och ytterligare 41st personer som hade ett brinnande intresse för dans hade samlats.

Det roliga är att Basblocket inte är inriktat på någon speciell disciplin av dans, så det fanns en mängd olika kompetenser inom gruppen. Som exempel var vissa A-dansare i bugg, andra var SM-placerade i Boogie-Woggie (ungdom) några var mycket bra på de latinska dansdisciplinerna Cha-cha-cha, Rumba, Samba, Jive och de kunde inte ett steg bugg. Ett par var faktiskt Ballettdansare, och så den grupp som jag hörde till, vi som än så länge ”bara” dansar bugg. *skratt*

Rent generellt var Basblocket inriktat på grundläggande ledarskap, presentationsteknik, pedagogik och rollen som kursledare i allmänhet. Det viktigaste som vi fick lära oss är att man tillsammans med en grupp ska ha ”SKOJ”, oavsett om man är ledare, gruppmedlem eller något annat. Det spelar igen roll om man kan dansa bra eller dåligt, eller att man lyckas lära ut exemplariskt. Nej det viktigaste är att ha roligt, du och din omgivning. Och det är faktiskt bra ledord, har man roligt så kommer resten automatiskt förr eller senare.

Föreläsningar varvades med gruppövningar, individuella övningar, presentationer och inte att förglömma massor av gott fika och enormt god mat. På mat och fikamenyn stod det bland annat, Entrecoté med klyftpotatis vitlökssmör sallad, Tacobuffé, Citron & Limekaka, Kanelbullar, Mintchokladflarn etc.. Lördagens övningar avslutades med en och en halv timmes intensivlektion i Cha-cha-cha. Där hade jag ett litet försprång (ja, bland oss buggare vill säga) eftersom jag för många år sedan gick en nybörjarkurs ibland annat Cha-cha och nu minns jag varifrån jag har fått mina feminint rörliga höfter som är svårt att arbeta bort i buggen. *haha*

Efter en dusch och lite socialt mingel bland hotellrummen var det dags för middag och efter middagen hade arrangörerna hyrt Växjös discobowlinghall där vi spenderade ett par timmar för att sedan avsluta natten på en pub.

Pigga och fräscha (jaa då, det är ju seriöst dansfolk jag pratar om) började vi söndagens aktiviteter klockan 09:00. Och då, kom det som skulle bli min fasa, jag skulle nämligen hitta på en dansräkneramsa på minst 20ord som skulle rabblas upp i takt medan man förde en dam/kille i de steg/snurrar man rabblade.

Räkneramsor är verkligen min akilleshäl och det kan jag lova, alla framförde sina ramsor otroligt bra, taktenligt, tydligt och riktigt fiffigt. Hmmm!! Min ramsa fick faktiskt beröm, ja inte för att den var särskilt fiffig eller tydlig, men jag var den enda som fick hela gruppen att vika sig av skratt och vissa fick nästan tårar i ögonen. –Där ser ni ”ledorden” att har SKOJ är viktigare..! Den gruppen kommer sent att glömma mitt framträdande.

Söndagen avslutades med praktiska övningar att hålla kurs. Där vill jag påstå att jag gjorde bra ifrån mig, mycket tack vare Lindy Dancing Teams filosofi att det är bra att man har varit hjälpledare/kursledare någon/några terminer och provat på att stå inför grupp och visat lite innan man åker iväg på en sådan här utbildning.

Det var Kenneth Welin och Sven-Åke Kaspersson som höll i kursen. Kursen arrangerades av  Svenska Danssportförbundet genom Smålands Blekinges danssportförbund. En mycket trevlig och lärorik kurs, ett bra hotell, fina rum och god mat.