Om Bugg

Bugg är den svenska swing-dansen, och samtidigt den "nya" folkdansen. Vart man än kommer i Sverige och i olika sammanhang så träffar man på människor som i olika form och på olika nivå utövar bugg. Buggen är en hel-svensk företeelse, utvecklad på 70-talet, ur dansandet som startade på 20- och 30-talets Amerika.

Någon gång på 70-talet började den förenklade formen, bland annat tack vare Lasse Kühler och hans dansare, bli mer likformig över Sverige. Under 80- och 90-talen har en s.k. "riksbugg" utbrett sig över Sverige så att de allra flesta kan dansa med varandra.

Buggen är dansen för alla. Enkel så att alla kan lära sig, men med tillräckliga möjligheter för man skall kunna utvecklas som dansare under många år.

Vi har kurser i bugg på flera nivåer (läs mer om våra nivåer), för både nybörjare och erfarna, socialdansare och mer målinriktade.

Innehåll

Bugg Grund är förstås vår grundkurs i Bugg. Här startar vi från grunden, men med vår pedagogik och erfarna instruktörer går det fort framåt. Redan första gången gör vi vår första figur och med vår pedagogik kommer du att känna att du dansar redan efter ett par tillfällen. Efter Bugg Grund kan du grundsteg, passering, höger- och vänstersnurrar så väl hållna som fria, både på stället och i passering. Karusellen är naturligtvis den figur som de flesta kommer ihåg från grundkursen. I övrigt plockar vi lite figurer ur den lätta kategorin.

Bugg Fortsättning är enligt vår nivåindelning nästa steg och här jobbar vi med bas-figurer, varianter på dem och befäster kunskaperna för grundkursen. Passar också bra för dig som glömt figurerna!

Bugg Medel blir ett naturligt steg när basfigurerna och tekniken sitter så att flytet i dansen börjar komma. När du nu börjar känna dig bekväm i ditt buggande är det dags att ta lite egna initiativ. På medel-nivån börjar vi kombinera basfigurer och rörelser i nya kombinationer. Svårighetsgraden ökar liksom tempot. Här stannar många kvar flera terminer.

Bugg Avancerad Träning (socialdansnivå och tävlingsnivå) är till särskilt för er som dansat många terminer, kanske på kurser eller socialt. Kursen passar för de som känner att det måste till något extra, både av egen insats och av instruktörerna, för att få utmaningar och kunna komma vidare. Här hittar vi t.ex de som funderar på att tävla, eller i alla fall bli lika bra och vill kunna dansa, både föra och följa, lika njutbart, och de som sedan många år gått högsta kurserna och nu verkligen vill jobba med sitt dansande.

Bugg Avancerad Figurer är en kurs där fiffiga, luriga och intressanta figurer står i centrum. För att klara dom måste du ha hög nivå på din teknik och kropp. Att flytta kroppen åt vilket håll som helst när som helst och ändå behålla förningspunkten stabil är ett grundkrav. Därför innehåller den här kursen även träning på teknik, kroppskontroll, balans mm.

Övrigt

Vi brukar rekommendera så kallade ombörjare, eller "falska nybörjare", att gå Bugg Grund för att bli uppdaterade på grunderna. Speciellt gäller förstås detta om man lärt sig med någon annan grundteknik än den så kallade "riksbuggen" som vi utgår ifrån. Ofta kan vi hjälpa "falska nybörjare" att fortsätta redan efter någon halvtermin till någon högre nivå av våra kurser, eller att gå en sådan parallellt med Bugg Grund. Å andra sidan lär man sig aldrig så mycket som tredje gången man går en grundkurs!

Vår bugg-pedagogik gör att du kommer att kunna dansa med både "östgötabuggare", "åhejare" och "tryck-och-dragare", dvs. de andra, mindre, dialekter av buggen som finns i vår närhet.

På de flesta av våra kurser dansar alla med alla för att vi skall kunna ge så många som möjligt chans att utvecklas. Dans är en social sysselsättning och vi ger också lite tips för att alla skall trivas på dansgolvet.